Behandelpaspoort
ook iets voor u?

Behandelwensen

Op deze pagina kunt u informatie vinden over het Behandelpaspoort. Het Behandelpaspoort is ontwikkeld door ouderenarts Ester Bertholet, tevens oprichter van de Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet en van ontmoetingscentrum Ons Raadhuis. Het Behandelpaspoort is tot stand gekomen door vele gesprekken te voeren met patiënten en collega’s.

Als u ouder en kwetsbaar bent, is het zeker van belang om kenbaar te maken wat u graag wilt als u ziek wordt of een ongeval krijgt. Het is prettig voor u, maar ook voor uw behandelaren om uw wensen te kennen, zodat u niet in een situatie terechtkomt die u niet had gewild.

Het is echter altíjd zinvol om over uw behandelwensen na te denken. Ook als u jong bent en geen ziektes heeft. Wellicht heeft u moeite met het gebruik van medicijnen of vindt u het heel vervelend om een injectie te krijgen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat u uit een land komt waar anders aangekeken wordt tegen ziektes en de behandeling daarvan. Dan is het prettig om na te denken wat dit betekent voor uw behandelwensen en wat uw arts hierover van u moet weten om u goed te kunnen begeleiden.

Informatieboekje

Bij het Behandelpaspoort ontvangt u een informatieboekje. In dit boekje wordt veel uitgelegd over behandelwensen. Deze informatie kan u helpen om keuzes te maken over wat u wel en wat u niet wilt

Uw wensen opschrijven

In het Behandelpaspoort kunt u uw wensen invullen en opschrijven in uw eigen woorden. U kunt bijvoorbeeld beschrijven wat er belangrijk voor u is. Daarnaast kunt u aangeven wie de personen zijn die gebeld moeten worden als u zelf niet in staat bent om goed te communiceren.

Het paspoort kunt u in ondertekende vorm ook gebruiken als ‘wilsverklaring’. Het is met de ondertekening een juridisch geldig document waarvoor u niet meer naar een advocaat hoeft. Het Behandelpaspoort is echter geen levenstestament; u kunt er bijvoorbeeld geen informatie over de verdeling van bezittingen in kwijt.

Het Behandelpaspoort heeft het formaat van een ‘echt’ paspoort, zodat u het makkelijk bij u kunt dragen. Eventueel in het opbergmapje dat u erbij kunt bestellen.

Erover praten is het doel

Het belangrijkste doel van het Behandelpaspoort is dat u een handvat heeft waarmee kun kunt nadenken en praten over uw behandelwensen U zult merken dat een gesprek hierover met het Behandelpaspoort veel eenvoudiger wordt.